مذاکره چیست؟

مذاکره چیست؟
مذاکره به گفتگوی بین دو یا چند نفر یا گروه اتلاق می شود که هدف آن رسیدن به توافق، تفاهم، رفع اختلاف، آشتی یا مصالحه است. مذاکره فرایندی است که طی آن طرف های مذاکره کننده به دنبال رسیدن به توافقی هستند که منافع آن ها را تامین نماید. مذاکره در حوزه های مختلف بین دولت ها، سازمان ها و نهادهای دولتی و غیردولتی، در بخش های خصوصی بین شرکت ها، در درون ادارات و نهادها، در خرید و فروش، یا در سطح خانواده در زمینه هایی چون ازدواج، طلاق، و در زندگی عادی و روزمره انجام می گیرد.
برخی جنبه های مفهوم مذاکره عبارتاند از :
– مذاکره روشی است تا بتوان از طریق آن به منافع خود دست یافت. ما در دنیایی زندگی می کنیم که انسان ها بیش از هر زمان دیگری به همدیگر وابستگی متقابل دارند. برقراری ارتباطات و روابط با دیگران اساس تامین خواسته ها و نیازها ما را تشکيل می دهد.
– مذاکره شیوه ای است برای متقاعد کردن دیگران، و به این منظور ما نیاز به آموختن مهارت هایی چون گوش دادن فعال، تبادل اطلاعات، پی بردن به خواسته ها و نیازهای دیگران، استفاده از زبان بدن، مهارت در بکاربردن زبان نفوذ، ارتباط موثر و غیره داریم.
– مذاکره فرصتی را ایجاد می کند تا از طریق آن بتوان مشکلات و اختلاف هایمان را با دیگران حل و فصل کنیم. ما مذاکره می کنیم، چون به این نتیجه رسیده ایم که به تنهایی نمی توانیم به آنچه می خواهیم دست یابیم، یا با دیگری اختلافی داریم که برای حل اختلاف نیاز به گفتگو داریم. از این دیدگاه ما زمانی حاضر به مذاکره می شویم که منافعی را در مذاکره کردن می بینیم. از آنجاییکه مذاکره گفتگویی است که بین دو یا چند نفر یا گروه صورت می گیرد، بنابراین منافع دیگری نیز مهم است. طرفین زمانی با همدیگر مذاکره می کنند که در حل اختلاف و تامین منافع هدف مشترکی را دنبال می کنند، و آن رسیدن به یک توافق مطلوب است.
– مذاکره فرایند است. شاید اینگونه تعریف شود که مذاکره یک رویداد است که تنها در پشت میز مذاکره رخ می دهد. در حالیکه چنین نیست. مذاکره فرایندی است که از زمانی شروع می شود که طرفین فکر می کنند دارای منافعی مشترک هستند که از طریق گفتگو می توانند به آن دست یابند. فرایند گفتگو تا زمانی ادامه می یابد تا طرفین به توافق برسند. از آنجاییکه یکی از ویژگی های مذاکره اعتماد سازی نیز می باشد، نتیجه مذاکره بستگی به اعتمادی است که بین طرفین ایجاد می شود.
– مذاکره نوعی بازی است که قواعد خاص خود را دربر دارد. مذاکره کننده های حرفه ای به این قواعد آشنایی و تسلط دارند. بنابراین، بدون آشنایی به این قواعد ممکن است نتیجه مذاکره رضایت بخش نباشد.
– مذاکره مهارت است و به عنوان یک مهارت از مجموعه فنونی را شامل می شود. هر فرد مذاکره کننده، به منظور تسلط به این مهارت، باید با این فنون و تکنیک ها آشنایی کافی داشته باشد. در طی کتاب به این تکنیک ها و فنون به طور مفصل خواهیم.