فرهنگ لغات و اصطلاحات برنامه ریزی عصبی – زبانی E
Ecology
بومی سازی
“بومی سازی” در ان ال پی فرایند فهم و درک اثرگذاری هرگونه تغییر در باورها، ارزش ها ، رفتار، وضعیت، محیط،… بر خود و دیگران است. پیامدهای تغییر بر خود و در روابط با دیگران در زمان حال و آینده در حوزه های مختلف چون کار، خانواده، سبک زندگی، محیط اطراف و….باید مورد آزمایش و بررسی قرار گیرد. پاسخ به این سوال ها نقش کلیدی به منظور فهم پیامدها و آثار هر تغییری دارد.
Ecology frame
قالب بومی سازی
بومی سازی در ان ال پی به معنای منطبق کردن عادات و الگوهای رفتاری جدید نسبت به خود و محیط است و منظور از قالب بومی سازی پیاده کردن تغییرات در خود و بررسی اثرات آن بر عادات و الگوهای رفتاری و نیز بر روابط با دیگران است. قالب بومی سازی، همان گونه که در مورد فرد و الگوهای رفتاری او به کار می رود، می تواند در مورد نهادها و سازمان ها و الگوهای رفتاری آن ها نیز به کار رود.
Embedded Command
درج فرمان یا فرمان مندرج
“درج فرمان ” یکی از الگوهای زبانی میلتون است و آن الگوی استفاده از کلام است و به گونه ای طراحی شده تا بتواند از محدودۀ خودآگاه بگذرد و به طور مستقیم با ناخودآگاه وارد ارتباط شود. به عبارت دیگر، استفاده از این روش به گوینده کمک می کند تا در سطح ناخودآگاه به افکار مخاطبان نفوذ کند و ذهن فرد را در مسیری قرار دهد که اعمال نفوذ در آن را آسان کند.
Emotional Metaphor
متافور احساسی و عاطفی
متافور احساسی و عاطفی یکی از انواع متافور یا استعاره است و هدف از آن ایجاد حالت های احساسی در مخاطب است.
Environment
محیط
محیط در برنامه ریزی عصبی زبانی دنیای اطراف است که ذهن (درون ما) با آن در ارتباط است. برداشت ما از محیط نقش کلیدی در ساختار ذهنی دارد. از آنجاییکه برنامه ریزی عصبی زبانی بر این پیش فرض نهاده شده است که نقشه سرزمین نیست، بنابراین برداشت ما از محیط خود واقعیت نیست. ما از طریق فیلترینگ (حذف، تحریف و تعمیم) یا از صافی گذراندن داده و اطلاعات بیرونی، یک نقشه از محیط داریم که این الزاما با محیط تطابق ندارد.
همچنین محیط در هرم رابرت دیلتز در پایین ترین سطح قرار دارد. از آنجاییکه یکی از کاربردهای هرم دیلتز ایجاد تغییر در انسان است، محیط پایین ترین نقش را در تغییر رفتار دارد. تغییر رفتار نیازمند ایجاد تغییر در سطوح بالای این هرم، از جمله در باورها و ارزش ها، دارد.
Epistemology
شناخت شناسی
شناخت شناسی یکی از زیرمجموعه های علم فلسفه است که به “نظریۀ علم” می پردازد. سؤال مهم در شناخت شناسی این است که چه مجموعه ای از داده ها و اطلاعات علم تلقی می شوند و چگونه می توان به آن علم دست یافت. آن چنان که گریگوری بیتسون ، یکی از زبان شناسانی که تأثیر عمیقی در پیدایش ان ال پی داشته است، تعریف می کند “شناخت شناسی، تاریخ شکل گیری و ریشه های یک علم است و به دنبال پاسخ به این سؤال کلیدی است که: ما چگونه می دانیم که می دانیم؟
Extended Quotes
نقل قول های طولانی
“نقل قول های طولانی” یکی از الگوهای مدل میلتون است. در این الگو جملات متعددی یکی پس از دیگر ذکر می شوند که نقل قول هایی است که گوینده از دیگران نقل می کند، در حالی که این نقل قول ها حاوی نظرات خود گوینده است. سخنرانان ماهر معمولاً از این شیوه استفاده می کنند تا نظرات خود را در قالب نظرات و گفته های دیگران بیان کنند. استفاده از نقل قول در این گونه موارد هم در توجیه و اثبات کردن نظرات گوینده و هم در ایجاد ارتباط با ناخودآگاه شنونده بسیار مؤثر است.