فرهنگ لغات و اصطلاحات برنامه ریزی عصبی – زبانی I
.If one person can, you can too
اگر کسی می تواند، شما نیز می توانید.
این جمله یکی از پیش فرض های ان ال پی است. باید توجه داشت که این پیش فرض به معنای آن نیست که اگر کسی کاری انجام می دهد شما نیز همان توانایی ها و مهارت ها را برای انجام آن کار دارید، بلکه به معنای این است که شما می توانید با کسب توانایی ها و مهارت های لازم همان کار را انجام دهید.
.If you always do what you’ve always done, you’ll always get what you’ve always got
“اگر همیشه عملی را انجام می دهید که همیشه انجام داده اید، همیشه به همان نتیجه ای می رسید که همیشه رسیده اید”
“اگر همیشه عملی را انجام می دهید که همیشه انجام داده اید، همیشه به همان نتیجه ای می رسید که همیشه رسیده اید” یکی از پیش فرض های ان ال پی است. این پیش فرض تأکید با این اصل دارد که اگر شما عملی را به طور مکرر انجام می دهید، ولی به نتیجۀ دلخواه نمی رسید، عمل دیگری را انجام دهید.
Imprint period
دورۀ حک
دوره حک یکی از مراحل زندگی، از زمان تولد تا ٧ سالگی، است که طی آن بسیاری از باورها و اعتقادات فرد شکل می گیرد. بسیاری از عواطف و احساسات نیز در این دوره شکل می گیرند. ارزش ها، باورها و الگوهای رفتاری مربوط به این دوره است که اثرات عمیقی در درون فرد به همراه دارند. از آنجایی که فرد بیشتر آنچه را که یاد می گیرد در ذهن ناخودآگاهش جذب می کند، بنابراین بسیاری از رفتارهایش برخاسته از ناخودآگاه اوست. دوره حک مربوط به مباحث خط زمانی در برنامهریزی عصبی زبانی است.
Internal dialogue
گفتگوی درونی
گاهی ما در درون مان با خود صحبت می کنیم. ان ال پی این عمل را “گفتگوی درونی” می نامد. هنگامی که مشغول گفتگوی درونی هستیم، کلماتی را به کار می بریم که نماد مفاهیمی هستند و هریک در ذهن ما معنایی دارد. در واقع مفاهیم و معانی موجود از طریق کلماتی در درون ما بیان می شوند که ان ال پی این نوع کلمات را “شنیداری دیجیتال” می نامد و منظور از آن کلماتی است که به صورت “کد” بیان می شوند. هریک از “کد” ها در ذهن ما مفهوم، شئ، فرایند، عمل، یا مکانی را در ذهن تداعی می کند.
Isomorphism
ایزومورفیزم یا هم شکلی ساختاری
ایزومورفیزم یا “هم شکلی ساختاری” یکی از اجزاء تشکیل دهنده متافور است که از سوی میلتون اریکسون به هنگام ترانس بکار برده می شده است.
این اعتقاد وجود دارد که یکی از عوامل مهم اثر گذاری داستان، انتقال معنا و محتوا از طریق ساختار است که داستان در قالب آن تعریف می شود. در اینجا محتوا متفاوت است، ولی ساختار یکی است، مانند کودکی که مرتب دروغ می گوید و والدین به منظور اینکه به او بفهمانند دروغ گفتن اشتباه است، قصۀ چوپان دروغگو را تعریف می کنند. در اینجا کودک منظور داستان را با دروغ گفتن ربط می دهد. در ان ال پی، این شیوۀ انتقال مفهوم از طریق ساختار را “هم شکلی” یا “ایزومورفیزم” می نامند.