فرهنگ لغات و اصطلاحات برنامه ریزی عصبی – زبانی F
Fifth position
وضعیت پنجم
وضعیت پنجم یکی از وضعیت های ادراکی است. در این وضعیت با دید کلی تر وجامع تر و نیز از فاصله بیشتری به مسئله و اختلاف با دیگری نگاه می کنید. در این جایگاه ارزیابی های خود را از وضعیت های قبلی، یعنی اول، دوم، سوم و چهارم، خواهید داشت. با قراردادن در وضعیت پنجم می توان نگاه کلان تر و با فاصله ای را از محیط اطراف داشت و در نتیجه با یک دید منطقی تر با مسایل نگاه کرد. این وضعیت کمک می کند تا با یک دید منطقی تری به مسائل و مشکلات نگاه کرد. وضعیت پنجم، مانند وضعیت چهارم، در سال هال بعد به سه وضعیت اصلی اول، دوم و سوم، افزوده شده است.
Filtering
فیلتر کردن/ از صافی گذراندن
فیلتر کردن یک فرایند ذهنی است، شامل حذف، تحریف و تعمیم است. زمانیکه ما شاهد یک حادثه یا واقعه هستیم، ذهن ما بطور ناخودگاه بخش هایی از آن را هم حذف و تحریف می کند و هم تعمیم می دهد.
First position
وضعیت اول
وضعیت اول یکی از وضعیت های ادراکی است. این وضعیت حالتی است که شما در جای خود قرار دارید و دنیا را از چشم خود می بینید. در این حالت، در وضعیت خود احساس هستید و هر آنچه در درون خود و دنیای اطراف رخ می دهد، از دیدگاه خود و براساس قالب های حسی و ادراکی و نیز افکار خود مورد قضاوت قرار می دهید. همچنین در این وضعیت شما بر اساس احساسات، باورها و ارزش های خود فکر می کنید. در این وضعیت از ضمیر اول شخص مفرد “من” استفاده می کنید: شما به خود می گویید: “من چنین حس می کنم” یا “من فکر می کنم”.
.For any problem, there is a solution
برای هر مشکلی راه حلی وجود دارد.
“برای هر مشکلی راه حلی وجود دارد” یکی از پیش فرض های ان ال پی است. طبق این پیش فرض، اگر به طور مداوم بر روی نتایج مثبت تمرکز کنید، فرصت های زیادی پیش رویتان قرار خواهد گرفت. اگر روی شکست تمرکز کنید، شکست به سراغ تان خواهد آمد. اگر بر روی راه حل ها ذهن تان را متمرکز کنید، هر گاه با مشکلی مواجه شدید، راه حل های آن هم به ذهن تان خطور خواهد کرد. باورهای شما در جهت یافتن راه حل مشکلات، دنیایی همراه با فرصت ها را در پیش رویتان قرار خواهد داد.
Forth position
وضعیت چهارم
وضعیت چهارم یکی از وضعیت های ادراکی است. وضعیت چهارم مربوط به حالت دگر احساس است، به طوری که شما کاملاً و با فاصله به موضوع اختلاف نگاه می کنید. در وضعیت چهارم، سه وضعیت های اول، دوم و سوم را زیر نظر دارید، و در چنین جایگاهی سه وضعیت را ارزیابی می کنید.
Frames
قالب ها
منظور از قالب ها در ان ال پی، چارچوب های ذهنی است که فرد بر اساس آن ها دنیای اطراف خود را مورد ارزیابی قرار می دهد، بر اساس چارچوب های ذهنی رفتار می کند و به اطرافیان واکنش نشان می دهد. این قالب های ذهنی ریشه در آموخته های ما دارند. آموخته های ما در دوران کودکی، اینکه در چه خانواده متولد شده ایم، چه تعلیمات و آموزش هایی به ما داده شده است، با ما چه رفتارهایی شده است، به چه نوع جامعه ای از نظر اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی تعلق داریم، در طول زندگی چه تجربیاتی مواجه داشته ایم، با چه مشکلاتی روبرو بوده ایم، چگونه توانستیم با این مشکلات کنار بیاییم، و بسیاری از عوامل دیگر در زندگی، همه موجب شکل گیری قالب هایی در ذهن ما شده است که براساس آن ها رفتار می کنیم.
با این حال ان ال پی، از آنجاکه بر توانمندی و توانمندسازی انسان تأکید دارد، برخی از قالب ها را مورد توجه بیشتری قرار می دهد و بر این باور است که ما به منظور افزایش توانایی های خود لازم است از چنین قالب های ذهنی برخوردار شویم. مهم ترین قالب ها در ان ال پی عبارت اند از:
– قالب نتیجه
– قالب توافق
– قالب بومی سازی
– قالب “مانند اینکه”
– قالب تضاد یا تفاوت
– قالب ردیابی گذشته